26 d’octubre, 2005

Debat del Pressupost '06


Comença el debat del projecte de Llei dels Pressupostos generals de l’Estat per al 2006. El Vice-president Solbes puja a la tribuna i desgrana l’explicació i els arguments del Govern. Res de nou del que ja vaig explicar. Tinc ocasió de comentar-li. “I què vols que digui de més?”. Té raó, a la rèplica ja dirà més coses.

Pel PP surt en Rajoy . No ha tardat ni un minut en parlar del Estatut. “Punto crucial, ya que de él depende el futuro...” El futur de l’existència del Ministeri d’Hisenda!! És clar, amb l’Estatut, i la paraula de ZP, desapareix l’Estat!! “Estamos aquí para hablar, no de los tipos de interés, o del precio del petróleo...sino de la voladura del Estado!” ¡Anda ya! “Esta espada de Damocles que pende sobre nuestras cabezas, las cabezas de los españoles...” Cal fer, diu però, un exercici teòric i parlar dels Pressupostos. L’economia espanyola té problemes, els preus, el desequilibri exterior. “El Gobierno vive en el tancredismo feliz. Extasiados, no han hecho nada” Home! A més de tremendista, exagerat. Continua dient que en la situació econòmica actual i en el marc europeu sols es pot fer política fiscal y pressupostaria. Cert! Però quina seria la resposta de manual amb forta demanda i creixement de preus? L’increment d’impostos. I evidentment no ho diu. La de contraure la demanda pública. Aquesta si la diu, però no reconeix la baixada de l’endeutament, ni les necessitats de la societat espanyola com en la rèplica li contesta Solbes. Acaba: “Nosotros estamos por un proyecto común reflejado en un presupuesto común. La madurez de los españoles no consentirá la frivolidad de renunciar a la voluntad del 78”. Ja era de preveure. Pocs pressupostos i molt d’Estatut, i encara ens queda una setmana!

Solbes comença la seva resposta: “Bienvenido al debate del Estatut. ¡Lástima que no sea hoy el día!" Després de dir que els gots es poden mirar mig buits o mig plens li etziba: “Ustedes han creado un mundo irreal. Tienen adanismo político”. Cataracta de xifres sobre la inflació i les seves causes. Explicacions sobre el perquè de la situació de la balança de pagaments. Comparació del estalvi amb d’altres economies. Superàvit enguany en contra dels auguris que el mateix Rajoy va llençar l’any passat. L’increment de la productivitat no es fa de la nit al dia. Respecte al compliment de les previsions recorda: “Dicen los economistas que las previsiones y predicciones son muy difíciles si se refieren al futuro ya que muchas veces no sabemos ni lo que ha ocurrido en el pasado” I conclou reptador: “En el 2006 volveremos a discutir el Presupuesto, yo presentándolo y usted, Sr. Rajoy, en la oposición” Molt bé, tio Pedro!

M’he perdut el debat de la proposta d’esmena a la totalitat presentada per CiU. Quant en Duran ha començat he hagut de sortir a atendre una associació empresarial que venia a manifestar la seva preocupació pel cànon als suports materials d’informació que hi ha al projecte de Llei de la Propietat intel·lectual. Tema complicat que haurà de “lidiar” el company gironí Alex Sáez a qui he acompanyat a l’entrevista. Hauré de llegir el debat al Diario de Sesiones.

Per aquelles coses del Reglament i del funcionament consuetudinari del Ple la Diputada de Eusko Alkartasuna, Begoña Lasagabaster, integrada al Grup Mixt, que presentava també una esmena a la totalitat ha disposat del mateix temps d’intervenció que els dos grups anteriors. Evidentment, pobra senyora, la sala era pràcticament buida, i el Vice-president Solbes li ha donat la corresponent rèplica.

Les preses de posició davant les esmenes a la totalitat dels altres grups anuncien que, malgrat no estan completament d’acord amb el pressupost presentat pel Govern i que hi faran esmenes parcials que ja comencen a apuntar, no veuen raons per estar-hi en contra i per tant no recolzaran les esmenes a la totalitat i donaran llum verda per la tramitació del projecte.

El darrer que puja a la tribuna és el portaveu del GPS, Alfredo Pérez Rubalcaba. Comença amb un símil esportiu: “Con estos excelentes presupuestos Rajoy ha dado el partido por perdido y se ha dedicado a contar patrañas sobre el Estatut”. Critica que no parlés dels ciutadans. Que aquest Govern que no té majoria tindrà més suport parlamentari i més estabilitat per treballar. Fa l’enumeració del reguitzell de temes que es podran millorar amb aquest pressupost i contraposa la LHR (la herencia recibida) als PP(pufos populares) referint-se a l’estat de l’economia i les finances públiques en els canvis de Govern del 1996 versus el del 2004.

La votació final: 337 diputats presents sobre 350. 153 vots a favor de l’esmena a la totalitat (PP, CiU, EA), 183 en contra (PSOE, ERC, PNV, IV, BNG, CHA), 1 abstenció (NB). Més suport que l’any passat. Els pressupostos pel 2006 tiren endavant.

Madrid, 26 d’Octubre.


1 comentari:

Enrique Castro ha dit...

Enhorabona.
Jo vaig escoltar el debat pel CNN+ una mica, la replica que li va fer en Solbes, i la catarata de dades economics va ser notable.
En qualsevol cas, el tema de l'estatut el PP considera que es un arma electoral. I no la llançaran pas al terra.

Una sugerencia, si els del PP es consideran "fideicomisos" constitucionals, ¿perqué no segueixen les pautes constitucionals del debat de reforma estatutaria previstos en la nostra constitucio?