19 de juliol, 2008

Bailén / Castaños.

En el bicentenari de la Guerra del Francès, avui s’escau l’aniversari de la batalla de Bailén. Sí, aquí sempre ens han explicat que va ser guanyada pels espanyols, però a l’Arc de Triomf, a Paris, hi consta com una batalla dels francesos, no sé sí guanyada o què, però allà està gravada a la pedra.

(El conegut quadre de José Casado del Alisal que està al Museo del Prado)


El tema ve a tomb de que visc al carrer que els mataronins van dedicar, ja deu fer molts anys suposo que al segle XIX, al general Castaños. Al nomenclàtor oficial de l’Ajuntament de la ciutat es bateja el carrer com de Javier de Castaños, encara que jo des de la meva infantesa a la Plaça de Cuba, que està a tocar, l’he conegut sempre com el carrer Castaños.

Precisament aquesta denominació tradicional va ser mal entesa per algun funcionari de la ceba de l’administració de la Generalitat que en la resposta a una correspondència que hi vaig sostenir varen adreçar-la al carrer dels Castanyers (sic). Enderiats, alguns.

Als puristes de la Comissió del Nomenclàtor no els devia agradar massa el caràcter militar del personatge i el van obviar, malgrat que si alguna característica té per ser conegut és precisament aquesta. La seva llarga biografia, deguda entre d’altres coses a la seva longevitat (va viure 95 anys) denota unes tendències més aviat d’ “ancien régime”.

Mataró, 19 de juliol.