17 de gener, 2008

Relat de campanya-5. "Cristo" a Génova.

Fer llistes electorals, ho dic per experiència, és una cosa complicada. Uns hi volen ser, d’altres no se’n volen anar. Cal que tothom hi estigui representat, bé, que representi als de dintre i, si pot ser, als de fora (del partit, s’entén). Costen molt de quadrar i de fer quadrar. Els que les fan tenen una bona “papereta”.

Els mitjans en van plens ahir i avui de les decisions que ha pres el PP d’en Rajoy. La incorporació d’en Pizarro deu haver estat una guitza als dallonses per molta gent, tant del món de la política com de l’economia, especialment a Catalunya. En política es poden veure coses inimaginables, però veure en Duran i en Pizarro junts al mateix Gabinet sembla hores d'ara força inversemblant. Un altre gerro d’aigua freda pels de CiU.

L’estira i afluixa entre l’Espe i en Gallardón l’ha guanyat, sembla, la primera. Expressió clara, si fins ara no ho estava prou, de quina línia mana dins dels populars. Però, a qui pensen aquests demanar recolzaments si tinguessin alguna possibilitat de manar?. O és que esperen treure majoria absoluta?

*************

Llegit al diari:

"El cosmopolitismo es universalista: cree que todos los seres humanos importan y que compartimos la obligación de preocuparnos por los demás. Pero también acepta que la diversidad humana constituye un amplio y legítimo abanico. Y ese respeto a la diversidad surge de algo que también se remonta a Diógenes: la tolerancia hacia las opciones vitales que toman los demás y la humildad respecto a las nuestras.
En consecuencia, el desafío radica en tomar mentalidades y sentimientos constituidos a lo largo de milenios de vida en el marco de grupos locales y dotarlos de ideas y de instituciones que nos permitan vivir juntos como la tribu global que ahora somos. Porque ahora lo que realmente necesitamos es un espíritu cosmopolita que no sólo nos vea a todos ligados por una conversación del conjunto de la especie, sino que acepte que tomemos opciones diferentes -dentro de cada nación y en las relaciones entre ellas- sobre nuestra forma de vivir."

Kwame Anthony Appiah: “Llegó la hora del cosmopolitismo”. El País, 10-01-08


Mataró, 17 de gener.