22 d’abril, 2006

Brutal

(Ferreres, a El Periodico)

I, Francesc de Carreras a La Vanguardia.

"Quizás éste es el fondo de todo nacionalismo: no ser menos que el vecino. Algo, ciertamente, bastante primitivo e infantil, más producto de los sentimientos que de la razón, sólo comprensible si tenemos en cuenta los aspectos más primarios de la naturaleza humana. Juan Benet contaba que haciendo el servicio militar un sargento le explicó qué era la patria: "¿Verdad que te da rabia cuando ves a un francés? Pues esto es la patria". La rabia, la rabia al vecino."
Mataró, 22 d'abril.

3 comentaris:

Pedro ha dit...

El problema de Catalunya és que volem tenir tant com el veí. No ens sembla bé que un criteri de repartició injust doni rendes per càpita més altes a Castella Lleó, Andalusia o Extremadura que Catalunya.
Jo vull cafè, els altres que demanin el que vulguin, el que faig jo no és en prejudici de ningú. Ara, que no em diguin que hem de tenir tots el mateix,cafè per tothom, perquè hi ha dos veïns (Euskadi i Navarra) que tenen el que necessiten.

G.L. ha dit...

Jo no entenc com pot haver encara nacionalismes. Que algú m'ho expliqui..

forcadell ha dit...

Manel, això no és seriós. Dir que el nacionalisme es basa en l'enveja i/o l'odi és d'un infantilisme espatarrant. Seria, més o menys, com dir que el socialisme (entre cometes, és clar) del PSC és leninista i, tot plegat, comparable als gulags. Una animalada. Una animalada del mateix nivell com la que suposaria col·locar tot els nacionalismes dins el mateix calaix, o tots els socialismes o republicanismes en un sol calaix. No sé fins a quin punt és responsable fer categories de les idees polítiques. En Kant ja avisava dels perills que això suposa. Per cert, aquest Francesc de Carreras, no és un dels fundadors (juntament amb en Boadella i en Ferrerons, sí, sí, el de la Plataforma i defensor de l'Ynestrillas)d'aquest nou partit polític anomenat Ciutadans de Catalunya?