15 de juny, 2010

Els lleons del Palau del Congrés.

Avui han destapat els lleons que hi ha al peu de l’escala de la porta noble del Palau del Congrés dels Diputats. Han estat tapats, embolcallats, durant el temps que han durat les obres d’arranjament del tros de la Carrera de San Jerónimo que va de la cantonada del carrer de Cedaceros fins a la plaça de Neptuno (oficialment Cánovas del Castillo), que passa per davant del Congrés.

L’Ajuntament de Madrid ha aprofitat els fons del F.E.I.L., el anomenat pla E o pla Zapatero, per donar una nova empenta a refer l’estat dels carrers d’aquesta part del casc antic de la capital, coneguda com el barri de Las Letras. Malgrat els penjaments que els del PP fan cada vegada que han de parlar d’aquest pla o les crítiques acadèmiques que es poden sentir sobre el tema, l’Ajuntament de Madrid amb el seu Alcalde del PP ha fet el que han fet tots els Alcaldes, o la majoria d’Alcaldes assenyats (en qualsevol col·lectiu sempre hi ha elements forassenyats), aprofitar-lo.

Probablement la reforma d’aquest tram de la Carrera de San Jerónimo no estava en la llista de les prioritats municipals “capitalines”, però aprofitant la grossa que els va caure als Ajuntaments abans del Nadal del 2008 varen creure convenient fer-ho, tancant una reforma urbana que ja estava fent-se en un carrer emblemàtic.

La reforma segueix els principis que han configurat les remodelacions dels centres urbans, restringint la circulació (de sis carris en dos sentits, a dos carrils de sentit únic), amb aparcament subterrani, ampliant les voreres i ressaltant els edificis i espais destacables. En aquest aspecte, l’ample vorera al cantó del carrer a tocar el Palau del Congrés i les seves ampliacions primera i segona, pujant a mà dreta, o la placa de Las Cortes amb el jardinet que conté l’escultura dedicada a Cervantes. Queda, el conjunt remodelat, molt dur, molt de pedra, i a l’estiu patirem la solejada que hi caurà per l’absència d’arbrat, però crec que la seu de la representació de la sobirania popular guanyarà en perspectiva i en visibilitat des del punt de vista monumental, turístic i representatiu.

Per cert, m’acabo d’assabentar que els lleons tenen nom, estan batejats. Es diuen Daoiz i Velarde! Quina carrinclonada!



Madrid, 15 de juny.

P.S. Ara tinc dubtes de si aquest arranjament s’ha fet amb càrrec al F.E.I.L. o no, ja que el cartell de les obres que encara resta dempeus sols fa referència al Conveni signat entre l’Ajuntament de Madrid i el Congrés dels Diputats per fer l’aparcament subterrani. No tinc la certesa de que la superfície fos feta amb un programa diferent que és el que em semblava. Tindré que acabar d’esbrinar-ho per tenir constància exacta del fet i no deixar dit una cosa que potser no és certa.

Madrid, 16 de juny.

Nou P.S.: Doncs bé, meitat i meitat. A l’entrada de l’obra pel cantó de Cedaceros hi ha un cartell que anuncia l’acord entre l’Ajuntament i el Congrés dels Diputats, mentre que a l’entrada per la plaça de Neptuno hi ha un altre cartell del Plan E. Com es pot veure, com tot bon Ajuntament ho aprofiten tot.

Madrid, 16 de juny.