16 de juny, 2010

El pont de Sant Joan.*

*(dedicat a la meva companya de feina M.Gràcia Muñoz)

Ho intuïa. L’anunci a les teles és molt curt, els 20 o 30 segons corresponents, però al You Tube he trobar el vídeo clip sencer de més de tres minuts. Es tracta de l’anunci de la campanya publicitària d’aquest any de la cervesa Estrella Damm. Si la temporada passada fou Formentera, ara el fan sobre Menorca. Mediterràniament. El títol, “El pont de Sant Joan”, enllaça festes i esbarjo, terres i paisatges, mar i platges amb la botella de cervesa per entre mig.

El vídeo clip sencer comença a Cadaqués, carregant cervesa al veler, fent la festa a costat d’una foguera de Sant Joan i, ja a continuació, el “prota” es desperta de la ressaca a la llitera de la barca mentre que la “noia” ja està al timó rumb a Menorca. A Ciutadella, passejada per Ses Voltes i comprar unes avarques abans de anar a “Es jaleo, cavalls amunt! Dos dies més, es de suposar, enguany divendres i dissabte, fent bicicleta, pel camí d’en Kane?, obrint tanques, escoltant concerts mig hippies, arribant a cales paradisíaques, les untades de crema pel sol (el toc eròtic), miradetes dels protagonistes, òbviament bevent cervesa (per això es fa el clip), i retorn, altra vegada a la platja de Cadaqués, amb final feliç.




Algú pensarà que tot això és postís o forçat, però té la seva arrel de relació marinera. Em sembla que està molt explicat i suposo que també molt ben documentat. La ruta de les barques de vela des de la zona de la badia de Roses i del Cap de Creus fins a les Illes Balears seguint els vents segons quan bufen, ara el mestral i la tramuntana cap avall, ara el xaloc o el migjorn cap amunt. No sóc gens entès en mars i vents, però em sembla que ho he après així. En tot cas si els de “ses illes” encara “salen” al parlar sembla que és degut a la característica lingüística d’aquest racó català on pràcticament ja s’ha perdut. Abans les poques comunicacions permetien molt més el manteniment de les varietats lingüístiques, ara amb l’abassegament de la comunicació en general paradoxalment anem cap a la uniformització normativitzada.

Ja ho dic que els anuncis és el millor que fan a la tele. Una gran pel·lícula en quelcom més de dos minuts.

Per cert, fa vint-i-cinc any de la meva darrera estada a Menorca. Hauré de pensar en tornar-hi, en tinc molt bon record.

Mataró, 14 de juny.