22 de maig, 2008

2 gràfics sobre l'economia espanyola.

S’ha d’anar seguint amb atenció el que va passant a l’economia espanyola, (i a la mundial). Els dos gràfics, extrets de les habituals notes del INE, ens ho expliquen clarament.

La caiguda de l’activitat és molt forta i sobtada, després d’un quants anys de continuat i gradual creixement.


La inflació malgrat el seu creixement manté la diferència amb la resta d’Europa.



En mig de la tempesta és important mantenir el rumb? Fer, ara, cops de timó podria ser perillós. Per exemple en la construcció: Cal resituar a nivells raonables aquest component del nostre creixement que ha estat important els darrers anys però que era insostenible des de molts punts de vista. Per exemple en l’estabilitat pressupostaria: Sense tenir temptacions ni de rebaixar impostos, ni de trencar el sostre de despesa. Cal mantenir els objectius pressupostaris establerts pel 2008. A la vista de l’evolució de l’economia, serà a la tardor quan veurem què cal fer per l’any que ve.

Llavors, sols capejar el temporal? No, això solament no. Les mesures anunciades són correctes, però l’economia té un gran component psicològic, d’expectatives subjectives que determinen accions objectives. Cal tenir confiança en que tenim elements, tant en el sector públic com en l’àmbit privat, per sortir-nos-en.

Madrid, 21 de maig.