19 d’agost, 2006

Mozart. 250 anys.

Àustria commemora enguany els 250 anys del naixement de Mozart. Arreu hi ha una empastifada d’anuncis de les més variades activitats que s’han organitzat per celebrar l’esdeveniment: Exposicions, concerts, adaptacions,… (fins i tot algun publicista ha fet una encertada simbiosi amb la fita esportiva de l’any).
(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.45)

En treuen profit des del punt de vista d’atracció turística, encara que per l’interès cultural i pel cost d’alguns actes queda restringida a un públic d’edats ja madures i amb un cert poder adquisitiu. No obstant, però, per exemple de concerts n’hi ha de variats i per totes les butxaques, sols cal estar atent als pasquins a les portes de les esglésies.

El pelegrinatge pels que ens agrada la música del geni de Salzburg és inevitable. La Mozarthaus a la Domgasse, renovada i adaptada (fins ara se’n deia Figarohaus) com a centre d’interpretació de la seva vida.
(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.46)
La persecució que et fan per tot l’interior del Ring per anar a escoltar un concert amb els intèrprets disfressats d’època dels fragments més coneguts i digeribles de la seva obra, rematats amb la “pachanga” del Danubi Blau i la marxa Radezki de Johann Strauss. Clar que poder estar a la "Sala Dorada" del Musikverein que cada Cap d’any veiem per la tele en mig de turistes d’arreu del món té el seu atractiu.
(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.47)

La satisfacció va venir d’una delicattessen. A la petita “Sala Terrena” de la casa de l’Ordre Teutònica, on Mozart va treballar un temps, un curt però intens concert d’un quartet de corda amb tres de les seves obres que va durar just una hora, i sense “bisos” malgrat l’entusiasme i embadaliment de la cinquantena d’assistents.
(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.48)

Mataró, 19 d’agost.

2 comentaris:

Maria Carme Maltas ha dit...

A part d'Austria, mitja humanitat també celebra el naixement de Mozart -dic mitja, perquè em penso que n'hi ha una part que encara no l'ha sentit mai- almenys hi ha molts actes arreu, fins i tot a Cabrils,on l'altre dia vaig poder sentir-ne un concert,ja que no tots hem pogut anar a la terra que el va veure nèixer i crèixer enguany... Espero que els vienesos hagin arrengat una mica la casa on va viure, perquè fa uns anys estava força abandonada i només en tenien cura "una colla d'aamics"...

Manuel Mas i Estela ha dit...

Carme:
Si, si, arreu es celebra l’any Mozart. Nosaltres vam decidir enguany celebrar-ho "in situ".
La casa està completament arreglada com a centre d’interpretació de la seva vida i de la seva estada a Viena.