09 d’octubre, 2008

La visió des del Banc d'Espanya.

Aquesta legislatura no sóc membre de la Comissió de Pressupostos, pel que ara que comença la tramitació dels de l’any 2009 em toca mirar-ho des de la “barrera” i no des del “ruedo” com l’any passat.

No he volgut, però, perdre’m la compareixença que obre el procés explicatiu: la del Governador del Banc d’Espanya, Miguel Angel Fernández Ordóñez.Sempre és tota una classe d’economia pràctica a partir dels anàlisi que fa de les perspectives de l’economia en els contexts nacional i internacional que la configuren.
També serveix per llençar missatges importants sobre temes d’actualitat. En aquest cas, de rabiosa actualitat, com és la qüestió de la salvaguarda dels dipòsits dels clients de les entitats financeres. Sobre aquest tema va ser taxatiu:

"Por esto, y ante los acontecimientos que día a día se vienen sucediendo en el sistema financiero internacional, quiero como gobernador del Banco de España, hacer un llamamiento a la calma y reiterar la confianza en el sistema financiero español, un sistema bien gestionado, regulado y supervisado. Les puedo asegurar que, en estos momentos, no hay nada que ponga en riesgo los ahorros de los depositantes españoles."
Respecte a la situació econòmica actual crec que va fer un bon repàs a les seves causes (no li agrada parlar tant de crisi com d’ajustament) i de les previsibles conseqüències que comporta.
Va validar el quadre macroeconòmic, malgrat que opina que segurament pot tenir lliscaments a la baixa i que el pressupost presentat és correcte encara que el funcionament del estabilitzadors automàtics pot provocar una correcció contra cíclica major de la prevista en el projecte inicial.
Cal ser prudents i cautelosos respecte als ingressos i procurar que en les despeses quedi marge per la inversió en infraestructures.
A l’hora de les preguntes dels grups parlamentaris, al marge del GPS, sols van intervenir el PP i CiU. Nova decepció Montoro, molt fluixa la seva intervenció especialment en la demanda d’uns pressupostos diferents pel 2009 amb una reducció de la despesa i una abaixada dels impostos. També decebedora la d’en Sánchez Llibre amb una irresponsable insistència en el tema de la garantía dels dipòsits (i més desprès del que ja havia dit el Governador) i també en la seva insistència novament en el tema de la manca de liquiditat financera per les empreses que a aquestes alçades amb el que ja és conegut del bloqueig del sistema financer resulta ociós continuar plantejant de la forma que ho fa.
En la seva resposta, dues remarques reiteratives del Governador: Primera, ser cautelosos. Compte amb algunes solucions que podrien comportar empitjorar la situació (tal com mostra la història econòmica) i, segona, cal no ser complaents en les nostres fortaleses ja que la situació és molt complicada.
Madrid, 7 d’octubre.