24 de març, 2008

Un fals dilema.

Llegeixo a diversos mitjans, en Ramoneda també en parla, que pot haver-hi tensions i fredor entre el PSOE i el PSC. Que des de Ferraz es pretén menysvalorar els resultats electorals dels socialistes de Catalunya contraposant-los als costos que el tema “català” els ha comportat a la resta d’Espanya (potser fora millor dir a l’Espanya profunda o eterna).

Si fos així seria una lectura equivocada. És la victòria de l’Espanya plural (no sols a Catalunya sinó també al País Basc) front a l’Espanya “una, grande y libre”. És que ara se’ns qüestionarà a alguns de nosaltres per “nacionalistes”?

Que no s’equivoquin. Cal aprofundir en l’Espanya plural. Podem donar per perduts els pares de l’altra, la del passat, però no als seus fills que són el futur. D’aquí un temps (el que toqui, o correspongui) caldrà tornar a escollir, i nosaltres –els federals- hem de poder lluir resultats. Sinó, als uniformadors els anirà a votar sa mare. Dels espanyols de “tota la vida” poc en gratarà el PSOE. Si nosaltres no hi anem, ells tornen. És que no han entès? No tindrem credibilitat per repetir-ho!

No es tracta de vendre Coca-Cola i dir que és la "xispa" de la vida. És tracta de canviar la vida. De millorar-la. De que ens hi trobem més a gust.

Dues coses: Cal resoldre algunes “noses” que sembla mentida que encara estiguin pendents. Els “papers de Salamanca”, ja!. El Castell de Montjuic, quin sentit té, perquè i per qui?. La publicació de les balances fiscals per fer el debat amb transparència. Alguns començarem a pensar malament sobre la seva ocultació. Hi ha CCAA que volen continuar vivint subvencionades? En tot cas que ho diguin i parlarem d'altra manera.

I la segona. Algú pensa que és possible una campanya electoral a Catalunya sense el PSC? Qui farà l’eslògan més imaginatiu? Qui omplirà un Sant Jordi? Qui recorrerà els carrers i les places, les ràdios i les teles dels nostres pobles, viles i ciutats? Qui, amb “cara i ulls” sortirà a defensar l’immobilisme? Tenen clar la força del PSC?


Sirgar. (Vid. Fabra: Fer avançar una embarcació paral·lelament a la riba estirant-la des de terra amb la sirga.)
Sirga:
(Vid. Idem: Corda amb que s’estira una embarcació des de terra per fer-la avançar paral·lelament a la riba)

L’Escala, 21 de març.