08 de novembre, 2007

P'08. El debat de les esmenes-2.

Ahir va anar força ràpid. Es va poder fer tot el programa abans de votar, fins i tot les seccions de Foment i Medi Ambient. La votació va ser llarga, però a les 10 del vespre ja estàvem.

Les votacions van posar de manifest, més enllà dels discursos que havíem sentit durant tot el dia, els recolzaments precisos que té el Govern per aprovar tots els aspectes concrets del Pressupost.

La Comissió està composada per 38 membres que es reparteixen en 18 del GPS, 15 del GPPP, i un per cada un del altre grups, CiU, ERC, PNV, IU-ICV i Mixt. Amb l’acord que el PNV va arribar amb el Govern per aquest Pressupostos la relació de forces a la Comissió parteix d’un inicial meitat / meitat, amb el consegüent possibilitat d’empat que es resolt pel vot ponderat segons el total de diputats de cada bloc. De produir-se l’empat els contraris al Govern guanyen, pel que hi havia una certa expectació per veure com s’anirien produint les votacions. Era difícil, però no impossible la coincidència en el mateix sentit entre grups heterogenis. Però es podia donar puntualment, en aspectes concrets.

L’acord amb el PNV va funcionar impecablement a excepció d’un sol cop, sembla per error, en dues esmenes de Nafarroa Bai sobre ajuts en cooperació al desenvolupament (una d’elles molt quantiosa), en que el GPS es va quedar sol i va perdre. En altres dues ocasions, en una altra esmena de NB, per arranjar una font en un espai públic(500.000 euros), i en una esmena de CiU sobre reconeixement als serveis als que van fer la guerra del Ifni (l’any 75), es va produir un empat que va guanyar l’oposició. Del miler d’esmenes que en aquesta primera tongada es van veure el GPS sols va oferir una transacció amb IU, sobre reconeixement als que van patir la Llei de “vagos i maleantes” durant el franquisme, que es va aprovar i també va acceptar una esmena “in voice” que va presentar el PP sobre un ajut al Consell Espanyol del Moviment Europeu i que es va votar per unanimitat.

Els que estant quedant completament fora de joc són els d’ERC. La seva actuació parlamentaria en els darrers temps els ha anat allunyant progressivament del Govern al que inicialment havien recolzat. Les votacions, començades ja en l’esmena a la totalitat, van posar de manifest un trencament total que els portaveus d’aquest grup van constatar amb amargor. En molts cops, i especialment en les votacions de resum que es fa al final de cada capítol i secció del Pressupost, els vots contraris eren conjuntament sols d’ERC i del PP.

Veurem com anirà tot avui. Sembla que hi ha alguns acord puntuals.

Madrid, 8 de novembre.