31 de juliol, 2007

Debat sobre l'apagada al Congrés.

Amb celeritat, el Ministre Clos va demanar compareixença a la Comissió d’Indústria, Turisme i Comerç per explicar l’apagada de la llum a Barcelona la setmana passada.

Sessió extraordinària, doncs, de la CITiC. La direcció del GPS m’encarrega fixar la posició del grup en el debat.

El Ministre diu que cal investigar perquè van passar tres coses: Perquè va caure el cable de 110 kV? Perquè va caure sobre unes línies de 220 kV? I, perquè es va incendiar la subestació de Maragall? Aclarides les causes que són les que provoquen les conseqüències que pateixen els ciutadans de Barcelona podrem delimitar clarament les responsabilitats i actuar precisament per que no es tornin a produir fets semblants.

Els grups polítics, PP, CiU, i ERC, van carregar contra el Govern responsabilitzant-lo políticament de tot. Em va venir al cap successos semblants que havia viscut personalment, i les dificultats de gestionar-los mediàticament, explicar-los a la ciutadania i assumir el cost polític que se’n va derivar. Ara, igual. La culpa de tot la té el Govern que gestiona molt malament, PP (per cert, sense cap diputat dels seus per Barcelona), i que castiga a Catalunya, CiU i ERC, no fent les inversions a les que té dret. La representat de IU, la diputada també catalana, Carme Garcia, ho va enfocar en positiu exposant que aquest accident pot passar arreu i que la ciutadania va respondre molt bé.
Per la meva part vaig dir al Ministre que teníem un problema que calia resoldre. Treure’n les degudes conseqüències perquè no es pugui repetir, explicar a la societat que som vulnerables i exigir a les empreses operadores que pensin menys en el valor de les seves accions i més en les accions per donar el servei que precisen els ciutadans.

Quin do de l’oportunitat va tenir ENDESA publicant els seus resultats semestrals als dos dies de l’apagada! Sensacional allò de “Sólido comportamiento de todos los negocios en un entorno exigente”. Quina ironia! Suposo que el cap de comunicació ja el deuen haver fet fora. O, no, tampoc?

En el torn de rèplica va caldre aclarir, especialment a CiU i a ERC, la diferència entre les inversions públiques en infraestructures de les inversions que han de fer les empreses privades (REE i ENDESA) per complir el seu comés. No pot ser, vaig dir, que el compte de resultats dels fons d’inversió nord-americans s’engreixin a càrrec de partides dels pressupostos públics espanyols. Cal tenir ben clar els plans diferents en que es mouen el sector públic i les empreses privades. Llàstima, el vol de poca alçada en que es mou la política catalana comporta molt de fum, esgarips i preteses queixes vehements.

En la premsa d’avui no surto enlloc, potser és que no vaig dir res suficientment gruixut, o interessant, pels periodistes. És evident que no sóc important, o així es fan els diaris, especialment a l’estiu. Quan surti el debat publicat al Diari de sessions ja penjaré l’enllaç.

Per cert, serà interessant veure que diu del tema el conegut economista i publicista Antón Costas, President del Consell (?) d’ENDESA a Catalunya. Ah!, i recordar que el seu antecessor en aquest càrrec, si mal no recordo, era el Sr. Joan Rosell, llavors i ara President de la Patronal catalana Foment del Treball Nacional.

Madrid, 31 de juliol.

3 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

hi habia un petit païs anomenat
Sahara, on vivien en pau la comunitat de saharauïs, per un por ancestral els espanyols els van deixar de la mà de deu, van ser ocupats pels marroquins i a mida que passava el temps hi ficaren mes marroquins i mes marroquins, va passar el temps i la Onu va decidir fer un referendúm amb la victoria aclaparadora dels marroquins i dels saharauïs ja mai mes s'en va saber.

hi habia un païs que tenia una red electrica deficient i ..........

salutacions des de Reus

Manuel Mas i Estela ha dit...

Doncs si. Mentalitzeu-vos. Això s’acaba.

Pedro ha dit...

Va preguntar per les contradiccions entre Clos i Castells?