20 de juliol, 2006

Memòria CNE. Conferència Julio Segura.

Darrera anada a Madrid abans de vacances, espero. Arribar a l’aeroport del Prat és desesperar-se. Amb tren, dues hores. En cotxe ja no saps l’hora millor per posar t’hi. Per ser a les dotze a Madrid cal agafar l’avió de les 9h. 45 m. Avui “sols” he estat 1h. i 20 m., el darrer dia que ho vaig fer, més de dues hores. I això que ara no hi ha escoles. Des de Mataró no hi ha alternatives, per tant un patiment per saber si no perdràs el vol. Avui l’he agafat pels pèls.

Presentació de la memòria de l’any passat de la Comissió Nacional de la Energia, a la seva seu del carrer d’Alcalà. La presidenta, Maite Costa, que sol pot fer-se responsable de mig any ja que fou anomenada el juny de l’any passat, fa un breu repàs de la nova normativa que ha entrat en vigor i especialment de la reforma del marc regulador que va haver-hi. La memòria es distribuirà a la sortida del acte, però com que sóc membre de la Comissió parlamentaria d’aquests temes ja la tinc sobre la taula del despatx (amb tot un munt de memòries més de organismes, institucions, empreses públiques i privades que són impossibles d’assimilar).
S’aprofita l’acte per fer una conferència acadèmica que imparteix el Catedràtic Julio Segura sobre “El crecimiento a medio plazo de la economia española: factores determinantes, riesgos y política” D’entrada un quadre i un gràfic expressius de la situació (espero que puguin ser accessibles ben aviat a la xarxa). El quadre fa referència a les principals magnituds macro econòmiques i la seva evolució els darrers anys. Com és conegut l’economia marxa bé. El gràfic fa referència al dèficit de la balança de pagaments. Com també és conegut aquest és el nostre punt flac. Malgrat que no comporta problemes de finançament ja que estem a la zona euro, si que manifesta la incapacitat per generar valor afegit a la nostra producció. Tenim una especialització productiva poc elaborada. Incrementem molt l’ocupació, augmentem molt el capital instal·lat, però la productivitat està estancada. Augmentem la quantitat dels factors de producció, capital i treball, però la qualitat té un límit, i això és clau per la sostenibilitat del nostre creixement. Elements a tenir en compte per intentar superar la situació segons el conferenciant:
1). Superar les carències tecnològiques, millorant com gastem el 1% en I+D+i.
2). Existència de pressió competitiva, reformes en els mercat de treball.
3). Increment del capital públic productiu.
4). Millora del capital humà, inversió en estudis de Formació Professional.
5). Millora del marc institucional, organització dels organismes reguladors.

A la copa - vermut que va cloure l’acte el Secretari Gral. de Indústria, l’amic Joan Trullén, que era present em va fer alguns comentaris crítics respecte a l’enfocament que havia emprat Julio Segura (de catedràtic a catedràtic) ja que no tenia gens en compte les dades que es derivaven de la activitat industrial i l’esforç i els canvis que s’hi estaven produint. Haurem de contrastar-ho. Al setembre, però.

Per cert, parlant d’energia: nou rècord de consum a l’estiu. El tercer aquest més, i diu que els propers dies farà més calor.

Mataró, 20 de juliol.