09 de juny, 2006

Ciudad Rodrigo.

Quant vaig anar a visitar la fàbrica que ENUSA té a Salamanca, ens van explicar el procés que portaven per tancar la mina d’extracció d’urani que hi havia a la vora de Ciudad Rodrigo. Vaig creure que el tema valia una visita “in situ” per veure-ho directament.


Aprofitant que aquesta setmana el Ple va ser molt curt, el dimecres, després de la Comissió d’Indústria, en la que va comparèixer el Secretari d’Estat de Comerç i Turisme per informar de l’evolució d’aquesta darrera matèria, amb la Montse Colldeforns que és la portaveu del GPS en temes de Medi Ambient vam fer una escapada per anar a veure-la.

De camí vam fer una curta parada a Salamanca, per prendre una cervesa a la caiguda de la tarda a la Plaza Mayor (quina “gozada”!!), per arribar a sopar i dormir al Parador de Ciudad Rodrigo on vam ser atesos pel President d’ENUSA i els seus més directes col·laboradors en el tema pel que ens interessàvem.

La visita al procés de restauració dels terrenys que ocupava l’explotació de les mines a cel obert és impactant ja que l’operació és molt espectacular. Eren dues mines a cel obert amb dues plantes de tractament que van estar operatives des de 1974 fins el 2000 i que van moure més de 80 milions de tones de material per extreure’n el mineral i fer-ne el primer procés.

El procés de clausura de l’explotació va començar el gener del 2001 i es preveu que estigui finalitzat a finals del 2008. Aquest procés comporta el desmantellament de les instal·lacions industrials, la restauració de les explotacions mineres i el tractament de les aigües. Defineixen l’objectiu de la clausura com: “Minimizar el impacto ambiental producido durante la etapa productiva, rehabilitando los terrenos a sus usos originales”. La inversió prevista per aquestes obres ronda els 70 milions d’euros. En l’actualitat ja hi ha una instal·lació desmuntada i estan en fase avançada de la clausura de les instal·lacions mineres. La superfície a restaurar d’aquestes és de unes 300 ha. entre forats de mina i escombreres. Les principals actuacions són: gestió de les aigües emmagatzemades; restitució geomorfològica; recuperació hidràulica de les conques originals; protecció contra l’erosió; revegetació; per culminar amb un programa de vigilància i control durant els cinc anys posteriors.

Per tal de mantenir activitat productiva al indret un cop acabat el procés de clausura ENUSA, a través d’una empresa filial. vol instal·lar en aquell espai un centre de tractament de sols contaminats amb emmagatzament en dipòsit dels residus generats (inerts i no perillosos). Això permetria el manteniment d’una certa de l’activitat laboral, la reutilització de part dels terrenys i les instal·lacions i l’oferta d’un serveis necessari per la Comunitat de Castella i Lleó.

Mataró, 9 de juny.