28 de març, 2006

Solbes, a la Cambra de Comerç Americana a Espanya

Dinar organitzat per la Cambra de Comerç Americana a Espanya amb el vice-president Solbes. “Perspectivas de la economía española en un contexto internacional”.

Com que per feina he de seguir al vice-president econòmic, i l’he sentit molt i recentment, tinc poques novetats a ressenyar del que ha dit.

Sembla que l’economia dels països desenvolupats reprèn el ritme de creixement. Això ens anirà bé per millorar les nostres exportacions (el 75% va a la Europa comunitària). Alhora també sembla que hi ha una lleugera desacceleració del la demanda del consum intern. Aquestes dues tendències poden ajudar-nos a millorar el nostre dèficit exterior que és el principal component negatiu de la marxa de la nostra economia. Pel que fa a la inflació, el vice preveu que aquest any pot baixar al 3%. La creació d’ocupació i les afiliacions a la Seguretat Social van “viento en popa”. Les xifres de desocupació han caigut per sota del 8%, i ja estem per sota de la mitjana europea (això si que és una autèntica “crida” a la immigració!). Cal mantenir l’estabilitat pressupostaria per que mai se sap que ens pot portar el futur, idea en la que ve insistint molt, suposo per frenar les tendències a la despesa que tenen els seus companys de govern. Cal prepara a la gent per el canvi i protegir a les persones.

En l’economia europea serà important el desenvolupament de la directiva de serveis i el debat sobre el mercat únic de l’energia.

De l’economia espanyola el combat està en els temes de l’increment de la productivitat. En aquest punt, més enllà de la reiterada obsessió per la I+D+i, va fer una matisació que ja era intuïda però que no l’havia sentit explicitar tant directament: és fonamental la formació de capital humà des de la base.

Evidentment, en virtut dels organitzadors del acte va fer unes referències a les relacions comercials amb els EEUU i la importància de les empreses nord americanes a Espanya.

A la taula vaig coincidir amb José Luís de la Torre, president de l’àrea de serveis de FCC (eren un dels patrocinadors del dinar) amb qui vaig poder rememorar les relacions que tenia amb la seva empresa dels meus temps de la Alcaldia de Mataró.

Madrid, 28 de març.