28 de setembre, 2005

Investigació

Aquest matí s’ha procedit a la inauguració de una antena d'espais profunds a Cebreros (Àvila). L’antena s’aixeca en una antiga instal·lació que tenia la NASA de seguiment de satèl·lits i que ja fa temps va ser abandonada. Ara, l’ Agència Europea de l’Espai (ESA) ha recuperat l’espai físic i hi ha instal·lat la segona de les antenes d’aquestes característiques que té al món, que al ser la més recent és la més moderna. L’altra està a Austràlia (New Norcia). Aquesta antena forma part d’un conjunt que es completarà amb una tercera que probablement anirà a Xile. Des d'aquesta instal·lació es farà el seguiment de l’expedició de la sonda Venus - Express que es llençarà el proper mes d’octubre, i dels dos satèl·lits que es llençaran el 2007 per continuar estudiant l’origen del univers., segons ha explicat el Sr. David Southwood que ha qualificat l’acte d’avui com el de l’ obertura d’una porta a l’Univers: planetes, estrelles i galàxies... L’ESA compleix enguany 30 anys i és l’equivalent a la NASA impulsada pels països europeus (els de la U.E. a 15 més Noruega i Suïssa).

Sembla que es donen bones condicions per l’exploració de l’Univers des de la geografia espanyola, tota vegada que aquesta instal·lació no és gaire lluny de la que mantén activa la NASA a Robledo de Chavela, i del centre d’astronomia espacial de Villafranca del Castillo (ESAC) també de l’ESA. Entre les persones que he conegut i saludat en aquest acte hi havia l’astronauta espanyol Pedro Duque.

Madrid, 29 de setembre.

( Pedro Muñoz, diputat per Àvila; Antonio Cuevas, President Comissió Indústria i diputat per Sevilla; i, Charo Velasco, diputada per León)