23 d’octubre, 2005

D'economia. Dilluns, 17.

Auditori de La Pedrera (Fundació Caixa de Catalunya). En el marc de la cimera hispano - francesa que es celebra a Barcelona té lloc un seminari sobre competitivitat. El ministre Montilla atrafegat per la darrera “maragallada” no pot fer la inauguració. El seu lloc l’ocupa en Joan Trullén, Secretari Gral. del Ministeri d’Indústria, la seva mà dreta en la matèria.

De les exposicions que s’hi van fer vull destacar la de l’ Alfredo Pastor : “Europa entre dos brechas tecnológicas”. Pastor va ser Secretari d’Estat d’Economia als anys ’90 amb Solbes de Ministre, i ara és el Director de l’Escola de Negocis del IESE de Shangai.

Quin serà el paper d’Europa al món d’aquí 50 anys? El creixement de l’economia mesurat amb l’increment del PIB, va lligat a l’evolució i aplicació de la tecnologia. L’anàlisi convencional diu que la bretxa tecnològica d’Europa amb els EUA no es tanca, mentre que la que tenim amb la Xina es va tancant. No es això.

Pèrdua de pes demogràfic d’Europa al món: al 1950 era el 22%. Al 2000, el 12%. La tendència pel 2050 diu que sols serà el 7%.

Xina: el seu creixement, increment del 8% del PIB des de 1977, es basa en el model asiàtic. Molt treball i molta inversió, sacrificar el present per garantir el futur. Però la Xina és encara un país pobre i no és cert que es tanqui la bretxa tecnològica. Hi ha poca mà d’obra ben pagada.

EUA: és el líder tecnològic al món, però no hi ha bretxa tecnològica amb Europa. Ara, si no fem un esforç en aquest camp ens estancarem i quedarem com a destí turístic cultural.

No hi ha “fronteres tecnològiques” en aquests moments. (Coincideix amb l’anàlisi que va fer
Joan Majó a l’acte de l’inici de curs de la EUPM fa pocs dies)

Innovació. Per innovar no hem de refiar-nos del líders dels mercats. Generalment les innovacions venen d’empreses petites i marginals. Per això ens hem de prendre la competència en serio ja que és la font del progrés. La innovació no ve del cantó de l’oferta. I si vingués del cantó de la demanda? Els EUA són líders en innovació, Europa està en hores baixes.

Aquest Pastor és un “coco”. Vaig fer bé de proposar que vingués a la comissió de deslocalització.

Alguna cosa més del seminari: En l’exposició d’en Joan Trullén sobre “clusters” industrials va ensenyar una llista dels existents a Espanya en el que hi havia Mataró.

En Javier Riera, Director Gral. de la Citröen de Vigo, que vaig conèixer amb motiu de la visita que vaig fer ara fa un any a la indústria d’automoció gallega, va remarcar alguenes coses interessants:
"Més enllà de les fàbriques i els productes és molt important pel funcionament d’un “cluster” el clima laboral, social i institucional de l’entorn, i el bon funcionament de les infrastructures de comunicacions. Cal ficar contínuament “sang nova” a les organitzacions. I per què aquestes funcionin, ni complaença ni masoquisme, ni crispació ni calma chicha”.

Madrid, 20 d’octubre.
Mataró, 23 d'octubre.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interesant aquest post Manel. El lideratge avui no es simplement una cosa de mitjans económics, sino sencillament d'ideas i propostes raonables e innovadores.

M'agradaria que en el futur es pugui fer alguna mena de comentari mes en profunditat al respecte.

Graciès.

Marc Arza ha dit...

Nosaltres avui podem apostar per relligar-nos amb els pols de creixement allà on siguin.

Apostar per prendre les mesures necessàries per fer de Catalunya la pista d'aterratge asiàtic a Europa és garantia de creixemnt futur.

Fins aviat,
Marc Arza
www.catalunyafastforward.blogspot.com